flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідь на запит адвоката Човганюк А. М. про порядок подання доказів у судових справах.

24 листопада 2014, 16:36

 

Адвокатам Гайсинського району

 

1.      ГОРБАНЬ  Сергій Іванович- м. Гайсин, вул. 1 Травня, 83;

 

2.      ГРОМАДСЬКИЙ Олексій Михайлович – м. Гайсин, вул. Леніна, 35-А к.1 (Гуртожиток «БЕТА»);

 

3.      ГУСЛЯКОВА Тетяна Михайлівна – м.Гайсин, вул.1 Травня, 51 (старий будинок побуту);

 

4.      ДОНЧИК Володимир Миколайович -  м. Гайсин, тупік Спортивний, 9;

 

5.      ЗАДНІПРОВСЬКА Світлана Василівна – м. Гайсин, вул. І Франка, 28;

 

6.      ЗАДНІПРОВСЬКИЙ Ігор Євгенович – м. Гайсин, вул. Тімірязєва, 13, кв.38;

 

7.      КУРБАТОВ Руслан Васильович -  м. Гайсин, вул. Мічуріна, 34 кв.17;

 

8.      ЛУГОВСЬКИЙ Анатолій Степанович - м. Гайсин, вул. Леніна, 35-А к.1(Гуртожиток «БЕТА»);

 

9.      МАРКОВСЬКИЙ Олександр Васильович – м. Гайсин, вул. Пролетарська, 20;

 

10.    МЕЛЬНИК Андрій Михайлович – м. Гайсин, вул. К.Маркса, 55, магазин «Техномаркет» (1000 дрібниць);

 

11.    МОСЕНДЗ Григорій Гнатович -  м. Гайсин, вул. Б.Хмельницького, 9;

 

12.    СУЛИМА Микола Дмитрович – м. Гайсин, вул. І.Франко, 28;

 

13.    ЧОВГАНЮК Алла Миколаївна – м. Гайсин, вул. І.Франко, 28;

 

 

 

 

На виконання рішення зборів суддів Гайсинського районного суду від 05.12.2013 р. стосовно інформаційного запиту адвоката Човганюк А.М. про порядок подання доказів у судових справах повідомляю Вам таке.

За змістом ч. 2 ст. 59, ст. 64 ЦПК України, ч. 4 ст. 70, ч. 4 ст. 79 КАС України у визначених законом випадках допустимими доказами підтвердження певних обставин в судових справах є оригінали чи копії письмових доказів, зокрема, документів, що містять відомості про ці обставини.

         Відповідно до ст.ст.1, 2 Закону України «Про інформацію» інформацією є будь-які відомості, що можуть бути збережені, зокрема, на матеріальних носіях, а достовірність (юридична вірогідність) інформації є одним з основних принципів інформаційних відносин.

         Згідно з ДСТУ 2732:2004 «Діловодство й архівна справа; терміни та визначення понять»

-         п.п.3.3 документ – це інформація, зафіксована на матеріальному носії, основною функцією якого є зберігати та передавати її в часі та просторі;

-         п.3.11 службовий документ – це документ, який створила або отримала установа (чи інший суб’єкт господарювання) в процесі діяльності;

-         п.3.12 юридична сила (службового документа) – це властивість службового документа, надана чинним законодавством, яка є підставою для вирішення правових питань, здійснювати правове регулювання і (або) управлінські функції;

-         п.3.13 оригінал (службового документа) – це примірник службового документа, що першим набуває юридичної сили;

-         п.3.15 незасвідчена копія (службового документа) – це копія службового документа, в якій немає реквізитів, що надають їй юридичної сили;

-         п.3.16 засвідчена копія (службового документа) – це копія службового документа, що містить реквізити, які в окремих випадках надають їй юридичної сили оригіналу;

-         п.3.17 витяг (зі службового документа) – це засвідчена копія частини тексту службового документа;

-         п.4.14 реквізит (службового документа) – це інформація, зафіксована в службовому документі для його ідентифікування, організування обігу і (або) надання йому юридичної сили.

За ст.ст. 1, 75-77 Закону України «Про нотаріат», главою 7 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (Наказ Міністра юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5), п.п. 255-257 до нього чинної Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (Наказ Міністра юстиції України від 03.03.2004 р. № 20/5), п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» засвідчення вірності копій документів з метою надання їм юридичної вірогідності (достовірності) здійснюється нотаріусами, посадовими особами органів місцевого самоврядування, а також адвокатами у справах, які вони ведуть (ведення адвокатом справи клієнта починається з моменту взяття зобов’язання про надання юридичної допомоги).

За змістом ч. 1 ст. 20, п.6 ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 21 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги адвоката має виконуватися належним чином, на користь правам, свободам і законним інтересам клієнта, а приписи ч. 3 ст. 27 ЦПК України зобов’язують осіб, які беруть участь у справах, в т.ч. адвокатів, добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов’язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 157 ЦПК України, ч. 1 ст. 122 КАС України цивільні та адміністративні справи мають бути розглянуті та вирішені протягом розумних строків, а ч. 2 ст. 158 ЦПК України, ч. 4 ст. 122 КАС дозволяють суддям вирішувати цивільні та адміністративні справи без осіб, які беруть участь у справах, за наявності їх письмових клопотань.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розгляд судом упродовж розумного строку справи особи є її основоположним правом.

Відповідно до п.п.3; 5; 6; 7 ч. 1 ст. 119 ЦПК України у позовній заяві викладаються зміст позовних вимог, обставини і докази на їх підтвердження, перелік доданих письмових доказів (документів).

Системне (комплексне) розуміння зазначених норм дає підстави для висновків, що:

1)   адвокат зобов’язаний надавати належну (якісну) правову допомогу клієнту, яка б забезпечувала реалізацію його прав, у т.ч. права на розгляд справи у розумний строк;

2)   розгляду справи у розумний строк сприяє складання заяв і позовних заяв відповідно до встановлених процесуальним законом вимог і з урахуванням змісту матеріального закону, що регулює відповідні правовідносини, долученням необхідних, достатніх, допустимих (з юридичною силою) та достовірних (юридично вірогідних) письмових доказів.

3)   Допустимими (з юридичною силою) і достовірними (юридично вірогідними) письмовими доказами можливо визнавати лише їх оригінали або належно засвідчені копії оригіналів;

4)   належно засвідченими копіями оригіналів письмових документів визнаються, зокрема, їх ксеро-, факсо-, та фотокопії за умови засвідчення нотаріусами, посадовими особами органів місцевого самоврядування, а також адвокатами у справах, які вони ведуть;

5)   складання адвокатами заяв і позовних заяв без належних викладення змісту позовних вимог, обґрунтування їх обставинами, зазначення доказів на підтвердження кожної обставини, без долучення належно засвідчених копій письмових доказів (документів) є неналежним (неякісним) наданням правової допомоги клієнтам, оскільки тягне залишення таких заяв і позовних заяв без руху відповідно до ст. 121 ЦПК України, ст. 108 КАС України, перешкоджає швидкому, в тому числі без участі сторін, розгляду справ і спричиняє порушення права заявників на вирішення їх справ упродовж розумного строку.

6)   адвокати зобов’язані складати якісні за змістом (законні) заяви і позовні заяви з долученням до них належно засвідчених ними самими, чи нотаріусами, посадовими особами органів місцевого самоврядування копій письмових доказів (документів).

Зазначені правові позиції схвалені зборами суддів, прошу Вас враховувати їх під час складання заяв і позовних заяв до суду.

 

 

Голова Гайсинського

районного суду                                                                   В.М. Ковчежнюк