flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон України щодо забезпечення неприривного функціонування судів в умовах воєнного стану

04 березня 2022, 11:36

З метою забезпечення неприривного функціонування судової влади під час виникнення надзвичайних обставин та воєнного стану, а також швидкого вирішення інших питань щодо забезпечення доступу до правосуддя 3 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України Про судоустрій і статус суддів» щодо зміни підсудності судів».

Вказаним Законом внесено зміни до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та перебачено, що у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, робота суду може бути припинена з одночасним визначенням іншого суду, який буде здійснювати правосуддя на території суду, що припинив діяльність та який найбільш територіально наближений до суду, роботу якого припинено, або до іншого визначеного суду, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, а у разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя своїх повноважень – за розпорядженням Голови Верховного Суду.

Запропоновані зміни спрямовані на усунення випадків неможливості забезпечення функціонування судової влади у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами.

Відповідний законопроєт є законодавчою ініціативою народних депутатів України Іонушаса С. К., Бакумова О. С., Медяника В. А., Бужанського М. А., Захарченка В. В., Бородіна В. В., Яцик Ю. Г., Михайлюк Г. О., який був внесений на розгляд ВРУ 1 березня 2022 року (№ 7117).  

Нагадаємо, Вища рада правосуддя є неповноважною у зв’язку із відсутністю необхідної кількості членів Ради, визначеної Законом України «Про Вищу раду правосуддя». Тому наразі ВРП не може ухвалювати рішення про припинення діяльності суду у порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Наразі Закон передано на підпис Президента України.

 

Вища рада правосуддя.