flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довідка про результати вивчення стану організації роботи суду та розгляду цивільних справ Гайсинським районним судом Вінницької області

27 червня 2013, 09:31

          Штатна чисельність суддів Гайсинського районного суду – 6, працюючих – 5: Ковчежнюк В.М. – голова суду, Кравець В.І. – виконуючий обов’язки заступника голови суду, судді – Дєдов С.М., Швидкий О.В., Бондар О.В. (перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 14.03.2011 р. по 31.03.2013 р., в зв’язку з закінченням повноважень 22.04.2013 р. справ не розглядає), 1 посада вакантна, претендує Капуш І.С. (76 балів).

         Відповідно до рішення зборів суддів Гайсинського районного суду від 23.07.2012 р. обрано на строк три роки слідчими суддями Ковчежнюка В.М. та Швидкого О.В., Кравця В.І. суддею, уповноваженого на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. Спеціалізації суддів з розгляду окремих категорій цивільних справ не визначено через малу кількість суддів.

У Гайсинському районному суді створено належні умови для роботи суддів і працівників апарату суду, які забезпечені пристойними робочими місцями, носіями нормативно-правової інформації, комп’ютерною технікою та канцелярськими засобами; моральна атмосфера в колективі спокійна і конструктивна.

Залишок цивільних справ на 01.01.2012 р. склав 107 справ, надійшло у 2012 р. – 1227 справ, загалом перебувало на розгляді у 2012 р.  1334 справи, розглянуто у 2012 р. – 1281 справа.

Структура залишку нерозглянутих станом на 01.01.2013 р. справ наступна:

- загалом залишок цивільних справ 53 або 4% від тих, що перебували на розгляді, з них 23 справи або 43% від залишку надійшли в листопаді-грудні 2012 року,  зупинено провадженням загалом у 3 справах або 13% від залишку, зокрема, у зв’язку: з проведенням експертиз – у 3 справах або 13% від залишку, у 2 справах (3,7% від залишку) надано строк на примирення, у 25 справах або 47% від залишку розгляд відкладено.

Загальне навантаження на кожного з суддів у 2012 р. склало 334 цивільних справи або по 28 справ щомісячно (розраховувалося на чотирьох працюючих суддів за повний відпрацьований рік).

Загалом суддями Гайсинського районного суду дотримуються вимоги ст.ст. 122,156,157 ЦПК України щодо розумних строків під час відкриття провадження, призначення справи до розгляду та розгляду справ.

Проте станом на 01.04.2013 р. нерозглянуто понад три місяці у Ковчежнюка В.М. – 1 цивільна справа, Кравця В.І. – 6 справ, Дєдова С.М. – 6 справ, Швидкого О.В. – 8 справ (список додається).

Безпідставне порушення строків розгляду справ та справи, які без їх обґрунтованого зупинення провадженням, вирішувалися б понад три місяці відсутні.

Порушення правил підсудності суддями Гайсинського районного суду не виявлено.

У 2012 р. до суду надійшло 5 заяв про забезпечення доказів, з них 4 задоволено, 1 – залишена без розгляду за заявою заявника; 1 заява про забезпечення позову, яка задоволена повністю.

Суддями повністю дотримано вимог ст.ст.133-135 ЦПК України щодо застосування заходів забезпечення доказів та ст.ст.151-155 ЦПК України щодо вирішення питань про забезпечення позову.

У 2012 р. суддями Гайсинського районного суду в 11 цивільних справах провадження закрито, зокрема у зв’язку з укладенням мирової угоди – 9 справ, у зв’язку з відмовою від позовних вимог – 1 справа, в зв’язку з необхідністю розгляду в порядку адміністративного судочинства – 1 справа; без розгляду за заявою позивачів залишено 113 цивільних справ.

 У 2013 р. (станом на 01.04.2013 р.) закрито провадження у 1 цивільній справі в зв’язку з укладенням мирової угоди; без розгляду за заявою позивачів залишено 25 цивільних справ.

Необґрунтованого залишення позовів без розгляду та закриття провадження у справах не було.

Безпідставної передачі справ від одного судді до іншого, або до іншого суду не виявлено.

У суді є три звукозаписувальних комплекси «Оберіг» та один «Камертон», на яких здійснюється повна фіксація судових засідань, крім цивільних справ, по яких учасники розгляду подали до суду заяви про розгляд справ без їх участі у порядку ч.2 ст.197 ЦПК України.

Секретарями судових засідань Гайсинського районного суду контрольні журнали ведуться на належному рівні, дотримуються строки передачі справ до архіву, копії судових рішень надсилаються сторонам у встановлені законом строки, судові справи оформлені на необхідному рівні.

Контроль за відповідністю змісту і форми судових рішень вимогам ст.ст.209-215 ЦПК України здійснює голова суду, проводяться систематичні індивідуальні навчання, в ході яких засвоюються і вдосконалюються навички правильного виготовлення рішень з логічної, мовно-граматичної та юридичної точок зору; рівень і якість юридичної техніки по кілька разів на рік обговорюється на зборах суддів; кожен суддя щорічно навчається в Національній школі суддів України.

Окремі ухвали за період 2012-2013 р.р. (станом на 01.04.2013 р.) не постановлялись.

Для покращення оперативності і якості судочинства в Гайсинському районному суді головою суду вжито основних і систематично вживаються додаткові заходи, а саме: створено належні умови для роботи суддів і працівників апарату суду, на щомісячних зборах суддів останнього робочого дня кожного місяця відповідно до п.1 розділу 2 Положення «Про організацію роботи Гайсинського районного суду» аналізуються (з виготовленням письмових довідок) причини скасувань рішень і зволікань у вирішенні справ з визначенням конкретних заходів для поліпшення роботи, в необхідних випадках суддям надається методична і практична допомога в організації процесів, виготовленні проектів процесуальних документів та вдосконаленні юридичної техніки, запроваджено систематичне вивчення нових законів, судової практики, в тому числі правових позицій Верховного Суду України та Європейського Суду з прав людини.

         Організація інформативного забезпечення громадян щодо діяльності суду здійснюється за допомогою наповнення веб-сайту суду за адресою gs.vn.court.gov.ua та розміщення на стенді в холі приміщення суду інформації про діяльність суду і суддів, зокрема, списків розгляду справ із зазначенням дати та часу їх розгляду, реквізитів сплати судового збору, зразків процесуальних документів, переліку, адрес і контактних телефонів адвокатів Гайсинського району та іншої інформації.

         Дуже проблемних питань під час вирішення цивільних справ не виникало, на зборах суддів визначається спільна правова позиція щодо однакового вирішення однотипних справ.

         За 2012 р. суддями Гайсинського районного суду розглянуто 230 справ окремого провадження, зокрема:

-         про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 8 справ (1 – залишена без розгляду, 5 – задоволено, 2 – повернуто через не усунення недоліків), 

-         про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 203 справи (165 – задоволено, 8 – залишено без розгляду, 30- повернуто через не усунення недоліків),

-         про обмеження цивільної дієздатності, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення дієздатності – 2 справи, які повністю задоволено,

-         про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу – 2 справи, які повністю задоволено,

-         про скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 1 справа – задоволено,

-         про усиновлення – 5 справ, які повністю задоволено,

-         про надання права на шлюб – 4 справи, які повністю задоволено.

У 2013 р. (станом на 01.04.2013 р.)  суддями Гайсинського районного суду розглянуто 56 справ окремого провадження, з них:

-         про визнання спадщини відумерлою – 1 справа, яка повністю задоволена,

-         про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 2 справи (1 – залишена без розгляду, 1 – повернуто через не усунення недоліків), 

-         про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 46 справ (39 – задоволено, 3– залишено без розгляду, 4 - повернуто через не усунення недоліків),

-         про обмеження цивільної дієздатності, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення дієздатності – 2 справи (1 – залишено без розгляду, 1 - повернуто через не усунення недоліків),

-         про скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 1 справа – залишено без розгляду,

-         про усиновлення – 2 справи, які повністю задоволено,

-         про надання права на шлюб – 2 справи, які повністю задоволено.

За 2012 р. суддями Гайсинського районного суду розглянуто 250  справ наказного провадження, зокрема:

-         про скасування судового наказу – 4 ( відмовлено у прийнятті заяви – 1, задоволено – 2, залишено без розгляду – 1),

-         про видачу судового наказу – 246 (про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати – 54, на вимогу, яка ґрунтується на правочинні, вчиненому у письмовій формі – 157, з них повернуто через неусунення недоліків - 6, на іншу вимогу (стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей) – 35, з них повернуто через неусунення недоліків – 1).

За 2013 р. (станом на 01.04.2013 р.) суддями Гайсинського районного суду розглянуто 19 справ наказного провадження з винесенням судового наказу (на вимогу, яка ґрунтується на правочинні, вчиненому у письмовій формі – 3, на іншу вимогу (стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей) – 16, з них повернуто через неусунення недоліків – 2).

         Під час розгляду справ наказного і окремого провадження судді Гайсинського районного суду дотримуються норм матеріального та процесуального права.

 

Суддя апеляційного суду

Вінницької області                                                                           В.В. Жданкін